salat_s_grepem

Salát s fenyklem a grepem

Salát s grepem jím často během zimy, všechny suroviny jsou snadno dostupné a navíc miluju makadamové oříšky! A když mi zbyde nějaký fenykl, uvařím si z něj čaj, který pak nejraději piju po cvičení.

Na 2 porce
Doba přípravy: 20 minut

125 g směsi salátů (mesclun)
1 grep
1 fenykl
60 g sýru tallegio
menší hrst makadamových ořechů (klidně použijte lískové nebo mandle)
6 lžic olivového oleje
2 lžíce medu
sůl a čerstvě mletý pepř

1. Nejdřív si připravím ořechy. Je vlastně jedno, jestli použijete makadamové, lískové, nebo mandle, ale já ráda zkouším nové, a navíc makadamové ořechy chutnají vážně skvěle. Mají úplně jinou chuť než všechny ostatní, jsou jemné, dokonce i hezky křupou a jsou trošku sladké. Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Ořechy přepůlím, nasypu do menší zapékací misky nebo na plech a dám do trouby. Peču do rozvonění, trvá to asi 5 minut.

2. Salát nasypu do mísy. Oloupu grep a okrájím z něj bílou „kůžičku“. Pak vykrájím jednotlivé měsíčky a přidám je k salátu. Zbytek grepu vymačkám do misky a šťávu použiju do zálivky. Očistím si fenykl a nakrájím ho na tenké plátky (nožem nebo na mandolíně), sýr pokrájím na kousky a vše přisypu do mísy.

3. Připravím si zálivku. Olivový olej, šťávu z grepu a med dám do misky a pořádně prošlehám vidličkou. Na závěr zálivku ještě dochutím solí a čerstvě namletým pepřem. Naliju ji na salát a důkladně vše promnu mezi prsty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *